Yes, die (half)jaarlijkse tandartscontrole, dat doen we netjes. En ook het bezoek aan de oogarts en de gynaecoloog slaan we niet over. Maar denk je er ook aan om regelmatig je bloed te laten controleren?
Met een eenvoudig prikje bij de huisarts zet je een belangrijke stap om je gezondheid te waarborgen en eventuele gezondheidsproblemen vroegtijdig op te sporen. Zo’n bloedonderzoek geeft je een pak nuttige informatie over je algemene gezondheid en kan helpen bij het monitoren van chronische aandoeningen. Eigenlijk is het essentieel voor een preventieve aanpak van je gezondheid.
Maak ziektes snel zichtbaar
Een van de belangrijkste redenen om (minstens) jaarlijks je bloed te laten nakijken, is de mogelijkheid om ziekten in een vroeg stadium op te sporen. Veel gezondheidsproblemen zoals diabetes, (te) hoge bloeddruk en (te) hoog cholesterol, kunnen zich ontwikkelen zonder duidelijke symptomen. Een bloedonderzoek kan de subtiele veranderingen in je bloedchemie echter wel identificeren en je zo al heel vroeg wijzen op een van deze aandoeningen. Zo kan je vaak nog tijdig ingrijpen en de juiste behandelingen starten.
Monitor chronische aandoeningen
Als je al een chronische medische aandoening hebt, zoals diabetes of een hartaandoening, is regelmatig bloedonderzoek essentieel. Normaal gezien staat een halfjaarlijkse controle dan sowieso al op de agenda. Je arts volgt zo de voortgang van je aandoening, kijkt na of de medicijnen nog het gewenste effect hebben en kan eventuele aanpassingen aan je behandelplan doen. Dit helpt om je gezondheid op peil te houden en complicaties te voorkomen.
Vul je tekorten aan
Een bloedonderzoek kan ook aan het licht brengen dat je bepaalde vitamines en/of mineralen te kort komt. Dan kan het nodig zijn om (tijdelijk) voedingssupplementen zoals calciumtabletten te overwegen. Calcium is cruciaal voor sterke botten, tanden, spieren en tal van andere belangrijke lichaamsprocessen. Als je niet voldoende calcium binnenkrijgt – bijvoorbeeld als je een veganistisch dieet volgt – of als je een aandoening hebt die de calciumabsorptie bemoeilijkt, kunnen zo’n supplementen een noodzakelijke aanvulling zijn.
Kalium is nog zo’n essentieel mineraal dat betrokken is bij het op peil houden van een gezonde hartfunctie en spierwerking. Een kaliumtekort kan leiden tot symptomen zoals spierzwakte en hartritmestoornissen. De dokter kan een kaliumsupplement voorschrijven als je een tekort hebt, bijvoorbeeld als je diuretica (plaspillen) gebruikt of een aandoening hebt die leidt tot kaliumverlies.
Je bloed jaarlijks laten controleren bij de huisarts is maar een kleine moeite, maar is een heel effectieve manier om je gezondheid in de gaten te houden.