Je DNA zijn eigenlijk de bouwstenen van het leven. Het bevat zoveel informatie over je lichaam dat het je veel kan vertellen. Om achter bepaalde dingen te komen, kun je een je DNA laten testen. Door DNA testen kun je bijvoorbeeld achter erfelijke ziekte komen. We gaan je alles vertellen over een DNA test en hoe het in zijn werking gaat.
Wat is DNA precies?
DNA staat voor desoxyribonucleid acid. Dit zijn de bouwstenen van het leven. Het bepaalt alles, de bouw, afbraak en opbouw van elke cel van zowel mensen, dieren als planten. Het DNA bestaat uit verschillende verbindingen die altijd in paren in dezelfde combinaties voorkomen en ze lijken net op een wenteltrap. Deze paren noemen we onze genen.
Hoe deze paren in onze wenteltrap liggen verschilt per persoon. Dit zorgt er dan ook voor dat je DNA een uniek persoonlijke code is. Wel dat elk DNA persoonlijk is, zijn er toch gelijkenissen te vinden. Zo zal je eigen blauwdruk van je DNA ook altijd kunnen lijken op iemand waar je nauw aan verwant bent. Het DNA van je ouders zal bijvoorbeeld voor een gedeelte aan jou meegegeven worden. Dit is dan ook hoe er erfelijke ziektes doorgegeven worden.
DNA testen doen
DNA zit in cellen van je bloed, maar bijvoorbeeld ook in het slijmvlies van je wang, speeksel of je huid. Dit kan gebruikt worden voor het doen van DNA testen. Op deze manier kunnen ze onderzoek doen naar de verschillende eigenschappen van je DNA. Zo kunnen ze achter veel dingen komen. Meer weten? Op DNAtesten.be vind je alles wat je moet weten én kun je een DNA test aanvragen.
Zo kan er een DNA test gedaan worden om erachter te komen of je wel echt de vader van een kind bent. Maar ook worden DNA testen vaak uitgevoerd om er achter te komen of je een erfelijke ziekte bij je kunt dragen. Soms kan er dan bijvoorbeeld een afwijking in een gen gevonden worden die hier de oorzaak van kan zijn.
Het afnemen van een DNA test is makkelijk. Vaak moet je hiervoor met een wattenstaafje langs de binnenkant van je wang gaan of bloed afgeven. De beste manier om dit te doen hangt ook af van de soort DNA test.
Wanneer een DNA test doen?
Of je een DNA test wilt laten doen, kun je altijd zelf beslissen. In sommige gevallen wil je testen voor iets wat jezelf wilt weten, zoals of je de vader bent van een baby bijvoorbeeld. Maar in sommige gevallen is het ook wel slim om het te doen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld aan een DNA test zien of jij een afwijking in een gen hebt. Zo kan vroegtijdig gehandeld worden om te voorkomen dat je ziek wordt.
Zo kan er bijvoorbeeld een mutatie gevonden worden die een bepaalde soort erfelijke ziekte zoals bijvoorbeeld kanker veroorzaakt. Als dit bijvoorbeeld gaat om borstkanker dat erfelijk is, dan kan er vooraf besloten worden dat er op gehandeld wordt, om te voorkomen dat jij er erg ziek van kan worden. In dat geval is het doen van een DNA test nog steeds niet verplicht om te doen, maar wel zeer aangeraden.