Houd jij ook altijd net genoeg geld over elke maand? Stel je voor dat je geld zou kunnen besparen op boodschappen, zonder minder goede dingen te kopen. Deze 13 tips helpen je besparen op je boodschappen. Zo houd je meer geld over voor andere leuke dingen. Maar hoe begin je met besparen op boodschappen?
Wat als kleine veranderingen in je boodschappenkar je elke maand geld besparen? Met deze tips leer je hoe je bespaart zonder te bezuinigen op goede aankopen.
Belangrijkste Punten
- Check je boodschappengeld via je internetbankieren.
- Ga maar één keer per week naar de supermarkt om te veel kopen te voorkomen.
- Plan je maaltijden en maak een lijstje voor winkelen zonder extra’s te kopen.
- Profiteer van deals, maar koop alleen wat je echt nodig hebt.
- Kies voor merkloze dingen in plaats van, dure, kant-en-klaar maaltijden.
Krijg Inzicht in je Boodschappenuitgaven
Wanneer je “even snel iets haalt”, kan er meer in je mandje belanden dan gepland. Het is slim om je maandelijkse boodschappenuitgaven te begrijpen. Kijk op je internetbankieren om te zien wat je bij de supermarkt uitgeeft. Zo vind je makkelijk uit hoeveel je iedere maand aan eten uitgeeft. Het kan verbazingwekkend veel zijn, wat je misschien wil laten schrikken. Daarom wil je waarschijnlijk gaan besparen.
Hoe Veel Geef je Maandelijks uit aan Boodschappen?
Door je bankgegevens te checken weet je hoeveel je aan boodschappen uitgeeft maandelijks. Dit is heel handig om te weten waar je kunt besparen op je boodschappenuitgaven.
Track je Boodschappenkosten via Internetbankieren
Check je internetbankieren, en je weet makkelijk wat je elke maand uitgeeft aan boodschappen. Dit geeft je snel overzicht. Zo kun je makkelijk zien waar je beter kunt opletten.
Doe Boodschappen Eenmaal per Week
Elk bezoek aan de supermarkt is spannend. Overal zie je iets lekkers dat je wil kopen. Voordat je het doorhebt, zit je mandje vol.
Eén keer per week je boodschappen doen is slim. Zo koop je alleen wat je nodig hebt. Misschien ga je soms nog voor brood of groente, dat is prima. Maar probeer minder vaak langs te gaan, drie of vier keer per week is eigenlijk te veel.
Maak een Maaltijdplan
Denk vooruit over je maaltijden voor de komende dagen. Stem hier je boodschappen op af. Dit maaltijdplan zorgt ervoor dat je alleen koopt wat je echt nodig hebt. Zo kun je impulsaankopen beter vermijden.
Een maaltijdplan maakt je aankopen gericht. Hierdoor neemt de kans op het kopen van onnodige dingen af.
Gebruik een Boodschappenlijstje
Een boodschappenlijstje helpt je om te weten wat je nodig hebt in de winkel. Het maakt winkelen effectiever. Met een lijstje koop je minder extra’s die je eigenlijk niet nodig hebt.
Maak een Lijstje in een App
Op je telefoon een lijstje bijhouden is slim. Een app zoals To Do maakt het makkelijker. Je kunt het lijstje van de week ervoor kopiëren en alleen aanpassen wat nodig is. Dit bespaart tijd en gedoe.
Kopieer je Vorige Lijstje voor Gemak
Een boodschappenlijstje houdt je georganiseerd. Door steeds je vorige lijstje te kopiëren, winkel je efficiënt. Het bespaart tijd die je anders kwijt zou zijn aan het maken van steeds een nieuwe lijst.
Dit leidt tot gemak in je boodschappen doen. Je vergeet minder snel iets en hoeft niet lang na te denken over wat je moet kopen.
Hou de Reclamefolders in de Gaten
Bekijk de reclamefolders regelmatig. Veel winkels hebben ‘2 halen 1 betalen’-acties en andere kortingen. Het is handig om korting te krijgen op dingen die je toch al wilde kopen.
Pas je Maaltijdplan aan op Aanbiedingen
Kijk wat er deze week in de aanbieding is en verander je maaltijdplan als dat kan. Het kan leuk zijn om zo nieuwe gerechten te proberen.
Wees Kritisch op Aanbiedingen
Er zijn voordelen en nadelen van aanbiedingen. Het is niet altijd slim om iets te kopen, omdat het in de uitverkoop is. Vaak koop je meer dan je eigenlijk nodig hebt. Dit betekent dat je toch meer geld uitgeeft. Het is belangrijk om alleen dat te kopen wat je echt gebruikt.
Koop Alleen Aanbiedingen die je Nodig Hebt
Niet alle aanbiedingen zijn de moeite waard. Het kan helpen om van tevoren te bedenken wat je wilt kopen. Zo vermijd je allerlei winkels aflopen. Dit bespaart niet alleen tijd, maar ook geld aan brandstof.
Bekijk de Kortingsproducten
Veel supermarkten hebben een speciaal schap met kortingsproducten. Deze moeten op die dag verkocht worden, want ze zijn dan nog maar een dag goed. Andere winkels gebruiken kortingsstickers, vooral op versproducten. Denk aan voorgesneden groenten, zuivel, vlees, of brood. De korting kan soms wel hoger zijn dan 50%. Bekijk hoe je deze producten in je maaltijdplan kunt passen.
Kijk bij de “Vergeet-me-nietjes”
Bij de “vergeet-me-nietjes” vind je producten die bijna over de houdbaarheidsdatum zijn. Maar veel kun je nog gewoon veilig eten. Eet ze vandaag op of vries ze in om later te gebruiken.
Bekijk Producten met Kortingsstickers
Sommige winkels zetten versproducten in de aanbieding met kortingsstickers. Dat zijn bijvoorbeeld groenten, zuivel, of brood die je die dag moet eten. En soms zijn deze producten meer dan 50% afgeprijsd. Let goed op of je het nog kunt gebruiken voor het over de houdbaarheid heen is.
Vries Producten In Waar Mogelijk
Probeer producten als vlees of voorverpakte groenten te invriezen. Zo kun je ze later nog gebruiken. Dit is een goede manier om te besparen en verspilling tegen te gaan.
Vermijd Te Veel Kant-en-klaarproducten
In de supermarkt zie je veel kant-en-klare opties. Denk aan zakjes voorgesneden groenten of alvast gedraaide gehaktballen. Ze zijn makkelijk, maar wel duurder dan zelf snijden of maken. Door zelf te koken, bespaar je geld. Kijk dus goed naar wat je koopt.
Snijd Groenten Zelf in Plaats van Voorgesneden
Kies je eigen groenten en snij ze zelf. Dit bespaart geld en geeft meer controle. Het kost wel iets meer tijd.
Koop Losse Ingrediënten in Plaats van Maaltijdpakketten
Maaltijdpakketten zijn handig, maar duur. Door losse ingrediënten te kopen, spaar je. Ook weet je dan wat er precies in je eten zit.
Controleer je Voorraad voordat je Boodschappen doet
Voordat je naar de supermarkt gaat, kijk eerst in je voorraadkast en koelkast. Wat is er nog? Het is zonde als je thuis al veel kaas hebt en dan nog meer koopt. Dit is slecht voor je geld en voor de aarde.
Check je voorraad goed voor je gaat winkelen. Zo voorkom je dat je te veel koopt. Dit bespaart geld en helpt om je spullen beter te gebruiken.
Koop Grote Verpakkingen
Stel je voor, je moet kiezen tussen een halve liter kwark of een liter pak. De grotere maat is meestal beter voor je portemonnee. Voordeligere opties staan vaak gelijk aan groter voordeel. Maar, zorg ervoor dat je alles op tijd opeet. Anders is het beter om minder in één keer te kopen.
Stel een Boodschappenbudget In
Een boodschappenbudget is super handig om te besparen. Spreek met jezelf of je partner een bedrag af om uit te geven aan eten. Dit maakt het een uitdaging om minder uit te geven. Het zorgt ervoor dat je winkelverleidingen beter kunt weerstaan.
Betalen met contant geld kan helpen. Aan het begin van de maand neem je op hoeveel je aan boodschappen wilt besteden. Dit maakt je budget tastbaar. En ook leer je zo om slimmer inkopen te doen.
Kies voor Huismerken
Veel producten hebben een duur en een goedkoper alternatief. Door voor het huismerk te kiezen, bespaar je soms wel een euro. Kies een ander merk voor dingen die je echt lekker vindt, zoals bijzondere cola. Maar bij alledaagse producten zoals rijst en pasta, merk je vaak geen verschil.
Een onderzoek van de Consumentenbond laat zien dat huismerken vaak meer bieden. Zo zitten er bijvoorbeeld 100 tissues in een huismerkverpakking, terwijl het A-merk maar 70 stuks heeft. Ook bevatten vaatwastabletten soms meer eenheden bij het huismerk dan bij A-merken, voor hetzelfde of zelfs lagere prijs.
De voornaamste reden om voor huismerken te kiezen, dat is het prijsverschil. Bijvoorbeeld, een pak frisdrank kan flink goedkoper zijn in het huismerk dan in een A-merk.
De kwaliteit van huismerken is sterk verbeterd over de jaren. Het is nu vaak net zo goed als die van A-merken. Wat je lekker vindt en nostalgie spelen ook mee in de keuze tussen huismerken en A-merken.
Boodschappen Doen Online
Online boodschappen doen maakt boodschappen halen makkelijker. Het is goed voor je geld. Je ziet niet alles in de winkel, zoals lekkere koekjes, dus koop je minder snel onnodige dingen.
Vermijd Impulsaankopen
Je kunt online je boodschappenmandje bewaren voor de volgende keer. En als je genoeg besteedt, hoef je geen bezorgkosten te betalen. Dit bespaart je geld omdat je gerichter kunt kopen.
Kopieer je Vorige Bestelling
Online boodschappen doen scheelt het gesleep met tassen. Ook is het goed voor je portemonnee. Je ziet niet alle verleidingen in de winkel, dus je koopt minder snel dingen die je niet nodig hebt.
Conclusie
Je kunt veel geld besparen op boodschappen zonder de kwaliteit te verminderen. Dit doe je door te weten wat je per maand uitgeeft, slim te plannen en goed naar aanbiedingen te kijken. Ook online boodschappen doen helpt. Met deze 13 tips wordt dit supermakkelijk én voordelig.
Uit onderzoek blijkt dat de prijs erg belangrijk is voor consumenten in Nijkerk. Een te hoge prijs maakt het product minder aantrekkelijk om te kopen. Productherkomst lijkt minder belangrijk. Maar als dit duidelijk wordt vermeld, kan dat veranderen.
Kleuren als oranje, groen, blauw en bruin stimuleren de verkoop. Plastic is het beste materiaal voor fair trade verpakkingen. Het is flexibeler, lichter en goedkoper dan papier. De vorm en grootte van het product zijn ook cruciaal. Het moet makkelijk mee te nemen zijn.